Čudoviti svet

Kontaktirajte nas

Elanda d.o.o.
Plosovo 2
1315 Velike Lašče

M:
041 753 031

T:
  01 7881 823

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas

PON - SOB: 8:00 - 19:00

NED: 8:00 - 12:00

Odprto tudi na praznični dan!

 

 

Pesem

Pojem na ravno poljé, na ravno poljé, kjer žito cvetè, naj mi pod prsti bilke šume, naj se mi zemlja odpre. In bom poslušal, kako drhti, in se bom skril med njene dlani, da tam pri njej na sredi poljà žalost ne bo me našla.

 

Tone Pavček

Vonj po jasminu

Tudi letos smo, tako kot vsako leto zadnjih dvanajst let, prvi dan novega leta prižgali peči in začeli s sajenjem bršljank in pelargonij.
Vsako leto nanese da takoj, ko ogrejemo naš rastlinjak, posadim visečo posodo in jo postavim ob sadilno mizo kjer se januarja in februarja veliko zadržujemo pri presajanju, potikanju, sejanju, … Prav vsako je moja prva cvetlična posoda posajena z dišečo rožo, pa nič posebej ne načrtujem in sadike ne iščem posebej, kar sama mi pride pod roko. Bil je že viseči rožmarin, ki je celo zimo neumorno cvetel in klical misel na morje; pa sivka, ki je pomirjala kot moja dobra stara mama. Enkrat je dišal grobeljnik, ki se je sam sejal, drugič gorenjski nagelj, pa dišeča pelargonija. Vonj te rastline postane zame nekakšen pomnilnik za dogodke tega leta saj se mi velikokrat zgodi da se jih po dolgem času spomnim, ko ponovno zavoham vonj moje zimske cvetlične posode.
Letos nas pozdravlja in spodbuja spenjavi jasmin (Jasminum polyanthum), ki močno in nedoumljivo prijetno diši.

jasmin 
Jasminum polyanthum  - spenjavi jasmin v vrtnariji Plosovo dne 8.3.2014.

Ali je lahko ta kraljevska rastlina gostja našega vrta?

Povzeto po Niko Novak, objavljeno v Rože & vrt,  11.04.2012.  

pravi-jasmin-jasminus-officinalePoznanih  je okoli  200 vrst jasminov.  Najbolj znan je pravi jasmin(Jasminum officinale) - na sliki levo, starodavna popenjavka toplih dežel, ki so ga že pred Evropejci zelo cenile stare kulture od Bližnjega vzhoda do Kitajske. Pri nas si ga na vrtovih lahko privoščijo samo Primorci. Čar pravega jasmina je v snežnih cvetovih, ki vse poletje in še tja v zgodnjo jesen odišavljajo večerni zrak. Na enem peclju raste na pravem jasminu 5, 7 ali 9 lističev. V milem podnebju so listi zimzeleni.
Izvira iz Azije. Je bujna rastlina, ki se ob opori, denimo ob navpičnem žičju, povzpne do slemena enonadstropne hiše. Po cvetenju jo obrežemo, ker na mladih vejicah razvije največ cvetov.

Pravi jasmin v Franciji, Italiji, Egiptu, Maroku in Turčiji raste v nasadih in iz njega pridobivajo dišeče olje. Cvetove nabirajo ročno zvečer in ponoči, ko je njihov vonj najmočnejši. Najspretnejši obiralci v enem dnevu naberejo 15.000 cvetov, potrebna pa je kar tona cvetov, da iz njih pridobijo kilogram vonjave esence. Cena jasminovega dišavnega olja je astronomska, vendar kupcev zanj ne manjka. Pravijo, da imajo vsi najdražji parfumi v sebi vsaj kanec jasminovega dišečega olja.

Čarobni učinki jasminovega vonja
Kitajci, Indijci in Arabci so imeli jasminovo dišeče olje za zdravilo. Z njim so zdravili potrtost, tesnobo in celo poporodno depresijo. Jasminov vonj prošča in poudarja občutek gotovosti, spodbuja optimizem in evforijo.
Obnovi življenjsko energijo in zbudi željo po strastnih poljubih in ljubezenskih pustolovščinah. Blaži kašelj, pomaga pri vnetem grlu in hripavosti. Pri porodu ojača popadke in hkrati blaži bolečine.

 V notranjosti Slovenije lahko posadimo pravi jasmin v posodo, kar pa ima smisel le, če imamo hladen in svetel prostor za prezimovanje. Splača se potruditi, saj nas bo v poletnih večerih poplačal s čudovitim vonjem. Če smo obsojeni na centralno ogrevano stanovanje, lahko povabimo v goste spenjavi jasmin (Jasminum polyanthum), ki ga je mogoče kupiti v cvetličarnah kot lončnico. Tudi ta prelepo dehti. Bujno plezalko navadno ovijejo okoli žičnatega obroča. Rastline v popkih je mogoče kupiti od srede zime do zgodnje pomladi. Kaj pa s spenjavim jasminom po cvetenju? Potrošniški diktat veleva, naj ga zalučamo v smeti. Ljubitelj rastlin s hladnim rastlinjakom pa ga lahko še leta in leta goji v loncu in ga le pozimi, ko zadehti, prenese v stanovanje. Ob morju zdrži spenjavi jasmin na prostem in prav neugnano raste.
zvezdasti-jasmin-Trachelospermum-jasminoides-Primorci pa imajo na voljo še zvezdasti jasmin (Trachelospermum jasminoides) - na sliki levo, ki spada sicer v drugo rastlinsko družino, a ima cvetove in vonj kot jasmini. Je ovijalka, ki se ob rešetki ali stebru sama vzpenja navzgor. Listi so zimzeleni in enostavni – niso sestavljeni, kot pri pravem in spenjavem jasminu. Cvetki so oblikovani kot zvezdice ali majhne vetrnice, sprva mlečni, nato se obarvajo rahlo bež. Julija in avgusta sladko dišijo.
Rastlino občasno temeljito preredčimo, da ne prevlada star in slabo cveten les. Po potrebi ga lahko uporabimo tudi kot prekrovno rastlino. Tedaj koristi vršičkanje, ki pospeši stransko rast. Kot vse druge jasmine tudi tega posadimo v bližino verande ali povsod tja, kjer na vrtu posedamo, ali pa ob pot, ki vodi k hiši, da nas njegov vonj pozdravi vsakokrat, ko poleti pridemo domov ali z doma odhajamo.

Ali sploh obstaja jasmin, ki po katerem lahko posežejo vrtnarji v notranjosti Slovenije? zimski-jamin-Jasminum-nudiflorumDa, in sicer je to zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) - na sliki levo. Toda žal prav ta jasmin, ki brez težav prenese mraz, ne diši. Zato pa zgodaj spomladi lepo rumeno cveti. Nosi tudi ime goli jasmin, ker cveti na golih vejicah. Jeseni namreč listke odvrže in čez zimo kaže le dolge, tanke in prevešene veje. V prerezu so vejice štirikotne, po barvi pa zelene. Če nam veje porjavijo, grm premalo obrezujemo, zapuščen pa tudi bolj slabo cveti, zato po cvetenju le pogumno primimo v roke škarje!
Lega za zimski jasmin naj bo zavetna, glede tal ni prav nič zahteven. Ob drevesnem deblu, opornem zidu ali ograji seže tudi tri metre visoko, sicer pa neurejeno polega po tleh in daje videz prekrovne rastline. Vendar zelo dobro prenaša obrezovanje, zato ga le oblikujmo po svojih željah.
Barva in oblika cvetov je podobna kot pri forzitiji, le veje niso z njimi tako na gosto obložene. Glavna posebnost golega jasmina je, da zacveti zelo zgodaj – to je, odvisno od zime, lahko že decembra ali pa šele marca. Deli pa usodo petelinov, ki prehitro zapojejo: zmrzal odprte cvetove čez noč pomori. Zato je treba pri zimskem jasminu uživati v vsakem dnevu, ki nam nakloni cvetje v času, ko druge grmovnice še globoko spijo.

Pravih jasminov ne smemo zamenjevati s skobotovcem ali nepravim jasminom (Philadelphus coronarius), čeprav ga večina ljudi imenuje kar jasmin. Nepravi jasmin raste kot visok grm in je pogosta, malce staromodna grmovnica. Z jasmini ni v pravem, botaničnem sorodstvu. Razen morda po vonju, s katerim osladi pomlad. Je skromna rastlina, ki nam na vrtu ne povzroča pretiranih skrbi. Grmičasto razraslih rastlin ni treba obrezovati, drugače pa je, če skobotovec zasadimo kot živo mejo, kjer se ob rednem obrezovanju zgosti v neprehodno, lepo obraslo živico. Vse sorte cvetijo belo. Je popolnoma prezimno trdna grmovnica, ki je ni treba dodatno zaščititi pred mrazom. Spomladi odstranimo le polomljene in posušene veje.

 nepravi-jasmin-Philadelphus-coronarius-
 Philadelphus coronarius – nepravi jasmin ali skrobotovec


© 2014 Elanda d.o.o.