Čudoviti svet

Kontaktirajte nas

Elanda d.o.o.
Plosovo 2
1315 Velike Lašče

M:
041 753 031

T:
  01 7881 823

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas

PON - SOB: 8:00 - 19:00

NED: 8:00 - 12:00

Odprto tudi na praznični dan!

 

 

Pesem

Pojem na ravno poljé, na ravno poljé, kjer žito cvetè, naj mi pod prsti bilke šume, naj se mi zemlja odpre. In bom poslušal, kako drhti, in se bom skril med njene dlani, da tam pri njej na sredi poljà žalost ne bo me našla.

 

Tone Pavček

Zanosen vonj lipe


Vonj, ki odpira vrata spominov v iskanju izgubljenega časa 

lipa-drevoDrevo lipe v naravi raste na severni zemeljski polobli in je razširjeno po vsej Evropi. Stari Slovani so ga smatrali za sveto drevo, sadili so jo po prostranstvih svojih selitev. Lipa je bila zaščitnica doma, hišnega praga. Verjeli so da lipi prebiva boginja ljubezni, ter da jih njena vejica zataknjena pod streho hiše ščiti pred strelo, požarom, zlom in uroki. Pod krošnjo lipe se je sestajalo, dogovarjalo, poročalo, sodilo, ..

Tudi srednjeveški Evropejci so imeli lipo za sveto drevo. Simbolizirala je prijateljstvo, blaginjo in povezanost. V navado jim prišlo da so lipe sadili na mestih zbiranja, na trgih naselij, v drevoredih ob sprehajališčih. Tudi danes na trgih zelo pogosto srečujemo dolgoživo drevo lipe, pod krošnjami pa se prebivalci ustavljajo da poklepetajo in lepo preživijo prosti čas.  
Vonj po lipi je eden mojih najzgodnejših olfaktornih spominov in ima zato močan vpliv na moja čustva. Krošnja velike lipe se je skoraj dotikala okna naše otroške sobe, v času njenega cvetenja je bila soba napolnjena z lepim, nežnim, toplim, medeno – sadnim vonjem. V nočeh,  ko se je vse umirilo in utihnilo, je omamen vonj zaščitniško lebdel nad našimi otroškimi sanjami.

Vonj lipe je zame to kar je bil Marcelu Proustu vonj madeleinov:  odpiranje vrat spominov v iskanju izgubljenega časa…
 
Tekom življenja sem vedno vedela ali se in kje v mestu v katerem prebivam nahajajo lipe.  Na duševni karti imam zabeležene vse te lokacije. Celo poznam zaporedje v katerem bodo drevesa zacvetela, pa ko grem po mestu, ne oziraje se na to koliko delovnih obveznosti imam na seznamu, se zaustavim in postojim pod dišečo krošnjo. Pa vendar sem šele nedavno začenjala razumeti da je raven moje življenjske radosti največja v obdobju cvetenja lip!

In zdi se mi, da je ta kompleksni, suptilni vonj resničnega miru, vonj mojega življenja …

lipa-cvetV paleti botaničnih parfumerjev je absolut lipe zelo redek in dragocen dišeči material. Lahek, topel, sladkasto-cvetni-citrusen, z primesjo vonja čebeljega voska in medu. In s sadnim, zeliščno-začimbnim podtonom.
Družabno sodeluje z večino dišečih materialov ustvarjajoč čarobne dišeče akorde. Z njegovo pomočjo je cvetličnim notam, če je to potrebno, mogoče dodati pravo mero zelenja.
Citrusnim vonjem dodaja subtilnost, ciprskim in poprastim pa noto topline …
Mmm, rada bi nosila parfum ki bi cel čas zadržal vonj razcvetene krošnje lipe.

Ta zgodba o lipi in njenem vonju ni popolna če ne omenim Schubertove skladbe Der Lindenbaum (Drevo lipe), ki jo imam najrajši v izvedbi Mikisa Theodorakisa. Poslušajte skladbo!


Avtorica teksta: Slobodanka Poštić, www.aromaterapija.info
Prevod: Danica Rojc Debeljak


© 2014 Elanda d.o.o.