Kontaktirajte nas

Elanda d.o.o.
Plosovo 2
1315 Velike Lašče

M:
041 753 031

T:
  01 7881 823

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas

PON - SOB: 8:00 - 19:00

NED: 8:00 - 12:00

Odprto tudi na praznični dan!

 

 

Pesem

Pojem na ravno poljé, na ravno poljé, kjer žito cvetè, naj mi pod prsti bilke šume, naj se mi zemlja odpre. In bom poslušal, kako drhti, in se bom skril med njene dlani, da tam pri njej na sredi poljà žalost ne bo me našla.

 

Tone Pavček

Nasveti za sajenje zunanjih cvetličnih posod

Ljubitelji rož se počasi začenjamo pripravljati na letošnje pomladno sajenje naših cvetličnih posod; najprej v mislih, ko pa sonce dobi svojo pravo moč  nas  nevidna sila potegne  da  zagrebemo roke  v zemljo in posadimo svoje zunanje cvetlične posode.  
Z upoštevanjem nekaterih pravil bodo naši  nasadi lepo uspevali:
•    Pravilna izbira rastlin glede na lego
Upoštevajmo stran neba ter morebitno izpostavljenost dežju in vetru.
•    Seznanimo se z zahtevami glede nege posamezne rastline in prilagodimo  izbor po svoji meri. Če ne želimo neprestano zalivati se ne bomo odločili za pretirano žejne  rastline, če ne želimo čistiti odcvetelih cvetov, posadimo take, ki se čistijo same…  Vsakdo naj se odloči po svoji meri.
•    Poleg kvalitetnih in zdravih sadik potrebujemo tudi ustrezen rastni substrat, saj sicer naš trud ne bo v celoti poplačan.
•    Cvetlične posode pred sajenjem temeljito operemo, da preprečimo razvoj bolezni.
•    Presajanje za rastlino predstavlja velik šok, zato moramo nekaj časa po presajanju rastlinam posvetiti nekaj več pozornosti. Z rastlinami naj bi po presajanju ravnali kot z dojenčkom, ki se je ravnokar rodil; pomeni da nasada ni priporočljivo takoj postaviti na žgoče sonce, če pa že, mora biti redno zalit, ne dognojujemo prezgodaj, zalivajmo po potrebi, ravnajmo se po vremenu in rastlinah.
•    Nekatere rastline zelo slabo prenašajo pomladanske hladne noči. Mednje sodijo: moljevka, begonije, mleček, sladki krompir, vodenke. Te sadimo kasneje, oziroma jih pred mrazom zaščitimo.
•    Ko se rastline dobro primejo in postane toplo začnimo z rednim dognojevanjem.  Ob napadu bolezni ali škodljivcev ji ustrezno pomagamo.

pokoncna-gomolija  zasaditev-viseci-javor 

Pokončna gomoljna begonija in mulenbekija

Rastline v nasadu: zelenolistni viseči javor,
bela enojna bršljanka,viseča polnjena begonija

Včasih se rastlinice obnašajo kot uporni najstniki, ter nočejo in nočejo rasti kot smo si zamislili. Poskusite jih malo pohvaliti in zagotovo se bodo zelo potrudile da nam izpolnijo pričakovanja.

Zelene prste vam želimo.


© 2014 Elanda d.o.o.